LCOS

27. 7. 2024(týden 30.) |
  • Věroslav
  • zítra Viktor
Počasí v Líšni
temperature icon 26°C

Optometrista radí jak pečovat o zrak

Optometrista radí jak pečovat o zrak

Blog-img

Milí obyvatelé Líšně,
rádi bychom vám v krátkém článku zodpověděli často kladenou otázku od vás zákazníků, nositelů brýlí nebo kontaktních čoček, jak zlepšit či podpořit zrak.

Shrneme to do 5 P:

  1. PESTRÁ STRAVA
  2. POBYT VENKU
  3. PRAVIDLO 20/20/20
  4. PREVENCE
  5. POUŽÍVEJTE PŘEDEPSANÉ DIOPTRICKÉ BRÝLE A NOSTE SLUNEČNÍ BRÝLE 


PESTRÁ STRAVA

Svým očím dopřejte vitamíny, minerály, dostatečný pitný režim v podobě čisté vody a samozřejmě vyváženou a hlavně pestrou stravu. Oči milují borůvky, meruňky, černý rybíz, mrkev, meloun, kapustu, špenát, brokolici, dýni, vejce, mořské ryby, olivový olej, ořechy, lněné semínko nebo také česnek. Omezte cukr, pečivo z bílé mouky, konzervanty a všechny umělotiny v jídlech.

POBYT VENKU

Nejen malé děti by měly trávit každý den minimálně 2 hodiny na čerstvém vzduchu, kde je spousta podnětů, díky kterým často střídáme pohled na delší a kratší vzdálenosti. Pobyt venku na denním světle podpoří také správný vývoj oka. Vědecké studie prokázaly snížení výskytu a zhoršování krátkozrakosti (špatné vidění na dálku, kdy potřebujete mínusové dioptrie) u dětí, které tráví více času venku než doma u tabletu či mobilu.

PRAVIDLO 20/20/20

Při práci na blízko, obzvláště u digitálních technologií, dejte svým očím odpočinout každých 20 minut alespoň na 20 sekund pohledem do dálky, ideálně na vzdálenost 6 metrů (20 stop). Podívejte se z okna do zeleně nebo směřujte očima na co nejvzdálenější místa v kanceláři, hale či prodejně, kdy očím ulevíte od zaostřování a budou více mrkat.

PREVENCE

Kontrolu zrakové ostrosti vám zajistí i optometrista v optice. Preventivní kontroly jsou doporučovány každé 2 až 3 roky u mladých lidí, malé děti kontrolují pediatři v rámci prevence. Lidé nad 40 let by měli navštěvovat oční ordinaci každé 2 roky. Preventivní vyšetření očí totiž může včas odhalit šedý zákal (zkalení čočky, které zapříčiní rozmazané vidění), závažná onemocnění jako zelený zákal (vysoký oční tlak utlačující zrakový nerv, což může vést až ke slepotě), či makulární degeneraci (ztráta centrálního vidění, kdy vznikají výpadky v zorném poli, pozor velmi nebezpečné u řidičů), ale také dosud nezjištěnou cukrovku nebo vysoký krevní tlak, tedy nemoci, které jak víme, nebolí.

POUŽÍVEJTE PŘEDEPSANÉ DIOPTRICKÉ BRÝLE A NOSTE SLUNEČNÍ BRÝLE 

Předejdete tak bolestem hlavy a šíje, pálení či řezání očí. Naučte se nosit i sluneční brýle (ani dioptrická varianta není v dnešní době problém), UV záření škodí po celý rok. Bez ochrany se do očí dostává záření způsobující šedý zákal či degeneraci sítnice, jež se projeví výrazně horším viděním, na což už nepomůžou ani dioptrické brýle. Nedostatečná ochrana očí může být také příčinou rozvoje rakoviny oka a jeho okolí.

 

Tým Optik Osička

Kontakty

Líšeňské centrum
obchodu a služeb s.r.o.
Masarova 2407/7
628 00 Brno-Líšeň
Správa centra
sprava@lcos.cz
Napište nám
Kudy k nám
Přímý spoj z hlavního nádraží
tramvaj č. 8 zastávka Masarova.
Autobusy č. 55 a noční linka č. 98
zastávka Houbalova.
Sociální sítě
Buďme spolu ve spojení
ikona